4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Opel Meriva 1.4 T 120 PS - Kia Venga 1.6 125 PS

Δύο πολυχρηστικά μίνι MPV, το υπερτροφοδοτούμενο Opel Meriva και το ατμοσφαιρικό Kia Venga, διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια αντιπαράθεση... από πόρτα σε πόρτα.

ΚΑΙ τα δύο συμπαγή πολυμορφικά αυτοκίνητα της δοκιμής, παρά τις μικρές διαστάσεις τους, αποτελούν απόλυτα ολοκληρωμένες λύσεις για μικρές οικογένειες. Η βασικότερη διαφορά των δύο μονομάχων μας -πέρα από κάποιες σχεδιαστικές καινοτομίες, κυρίως από το μοντέλο της Opel- βρίσκεται κάτω από το καπό τους, αφού στην περίπτωση του νεότερου Meriva έχουμε επιλέξει την υπερτροφοδοτούμενη έκδοση των 1,4 λίτρων απόδοσης 120 ίππων, ενώ σε αυτήν του Kia Venga την ατμοσφαιρική των 1,6 λίτρων με τους 125 ίππους. Η μικρότερη έκδοση 1.4 των μόλις 90 ίππων (που ήδη κατάφερε να κάνει παραπάνω από δύσκολη τη ζωή μίας από τις μεγάλες δυνάμεις της κατηγορίας, του Honda Jazz των 100 ίππων - βλ. συγκριτική δοκιμή τ. 475) δε θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτήν την αντιπαράθεση, λόγω της μεγάλης διαφοράς, κυρίως στην ιπποδύναμη.
Σχεδιαστικά, το Opel Meriva αποχωρίστηκε την τετραγωνισμένη αισθητική του προηγούμενου μοντέλου και δείχνει κομψό. Εντούτοις, τις εντυπώσεις κλέβουν οι αντικριστές πόρτες -ανοίγουν με αντίθετη φορά-, γνωστές και ως «FlexDoors», λύση που η εταιρεία είχε εφαρμόσει ξανά στο παρελθόν, ήδη από τη δεκαετία του ’30! Πέρα από το σχεδιαστικό άλμα έναντι του προκατόχου του, αυξημένες είναι και οι διαστάσεις του, εκτός από το ύψος (1.600 χλστ.), με το μήκος και το πλάτος του να διαμορφώνονται στα 4.288x1.994 χλστ. και το μεταξόνιο στα 2.644 χλστ.
Στην αντίπερα όχθη, τώρα, θα ξεκινήσουμε από τις διαστάσεις του πιο γνωστού μας Venga, για να κάνουμε τις πρώτες συγκρίσεις. Το μοντέλο της Kia, παρά το κόμπακτ μέγεθός του (4.068x1.765x1.600 χλστ.), χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μεταξόνιο των 2.615 χλστ., που του χαρίζει ευρυχωρία στο εσωτερικό αλλά και πλεονέκτημα έναντι του σκληρού ανταγωνισμού, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκείνο του Jazz, για παράδειγμα, είναι στα 2.500 χλστ. ¶ραγε θα επηρεάσουν τη μάχη των χώρων οι μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις και το πλεονέκτημα των 29 χλστ. στο μεταξόνιο του Meriva;
Πριν σας απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, οφείλουμε να σταθούμε λίγο στην εξωτερική εμφάνιση και του Venga. Το αυτοκίνητο, που σχεδιάστηκε διά χειρός Πίτερ Σράιερ, έχει αρκετά σημεία που παραπέμπουν σε άλλα, μεγαλύτερα ή μικρότερα μοντέλα. Έχει πιο συμβατικές γραμμές από το Soul, αλλά και το δικό του, τελείως ξεχωριστό χαρακτήρα μέσα στην γκάμα της εταιρείας. Κύρια χαρακτηριστικά του γνωρίσματα οι μεγάλες καμπύλες και τα μεγάλα φωτιστικά σώματα εμπρός, αλλά και η κοινή παραδοχή του κόσμου καθώς και των αντίστοιχων επιτροπών ότι μιλάμε γενικά για ένα καλαίσθητο μοντέλο.

Και αφού διαβώ τις πόρτες;
Ένας από τους σημαντικότερους τομείς αξιολόγησης αυτού του είδους των αυτοκινήτων είναι, φυσικά, οι εσωτερικοί τους χώροι. Στην περίπτωση του Meriva, λοιπόν, μεγάλη σημασία σε αυτούς έχει το αν θα το έχετε επιλέξει με ακόμα ένα «Flex» στον εξοπλισμό του, και συγκεκριμένα με το FlexRail, δηλαδή τις ράγες στη βάση της κεντρικής κονσόλας, όπως στο μοντέλο της δοκιμής μας. Αυτό έχει ένα κακό και ένα καλό. Έτσι, από τη μία, υπάρχει πρόβλημα με το χώρο του μεσαίου επιβάτη, αφού αυτές εκτείνονται μέχρι πίσω και τον υποχρεώνουν να καθίσει με ανοιχτά τα πόδια. Από την άλλη, όμως, προσφέρουν αρκετές θήκες, οι οποίες μετακινούνται και εξυπηρετούν, ανάλογα με τη θέση τους, τους εμπρός και τους πίσω επιβάτες, που κατά τη γνώμη μας ιδανικά δε θα πρέπει να ξεπερνούν τους τέσσερις, για ένα εντελώς άνετο ταξίδι με το Meriva, το οποίο, αν και μεγάλωσε, μην ξεχνάτε ότι δεν έγινε Zafira... Οι θήκες είναι αρκετές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού, ενώ στο εμπρός μέρος ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει εύκολα ότι η εικόνα είναι αναβαθμισμένη.
Ποιοτικά έγιναν βήματα, και αυτό είναι εμφανές, ωστόσο λαβή για παράπονα μπορεί να δώσουν το πλαστικό κάλυμμα των οργάνων και του κεντρικού πίνακα στο ταμπλό αλλά και το μικρό ντουλαπάκι του συνοδηγού. Τα πολλά πλήκτρα στην κεντρική κονσόλα ενδέχεται σε πρώτη φάση να προβληματίσουν και να αγχώσουν τον οδηγό, αλλά η εξοικείωση μαζί τους έρχεται σχετικά γρήγορα. Ο χώρος αποσκευών έχει μεγαλώσει σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του μοντέλου, φθάνοντας τα 400 λίτρα, με το σύστημα FlexFloor να τον διαχωρίζει, κρύβοντας αλλά και συγκρατώντας τα μικρότερα αντικείμενα, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στο Venga αλλά και στο Jazz, που το λάνσαρε στην κατηγορία, με μία κίνηση αναδιπλώνονται οι πλάτες των καθισμάτων και έρχονται σε απόλυτη ευθεία, διευρύνοντας παράλληλα τον όγκο στα 1.500 λίτρα.
Το Venga, τώρα, αν και μικρότερο εξωτερικά, όπως προείπαμε, καταφέρνει με ένα μαγικό τρόπο να είναι ελάχιστα πιο στενόχωρο από το Meriva. Τα καθίσματα σύρονται εμπρός πίσω, διαιρούνται, ανακλίνονται, αναδιπλώνονται, ενώ σε κανονική διάταξη τέσσερις επιβάτες διαβιώνουν χωρίς καμία υποχώρηση, ενώ ταυτόχρονα έχουν στη διάθεσή τους συνολικά από 440 έως 570 λίτρα ή 1.253, αν τα καθίσματα αναδιπλωθούν τελείως. Κατά τα άλλα, το εσωτερικό περιβάλλον έχει τη σύγχρονη σφραγίδα της Kia. Σχεδιαστικά έχει επαφή με το Soul, κρατώντας όμως σαφείς αποστάσεις και με έναν αέρα οριακά πιο ποιοτικό. Δε διαθέτει μαλακά πλαστικά, ωστόσο οι ματ επιφάνειες και η αφή δίνουν ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, και σε κάθε περίπτωση αποδεκτό. Αυτό που μας ενοχλεί στο Venga, και το έχουμε παρατηρήσει από τη γνωριμία του κιόλας, είναι ότι ο οδηγός κάθεται πολύ ψηλά, ενώ, στον αντίποδα, αν και ανάλογης φιλοσοφίας ως προς το αμάξωμα, η θέση οδήγησης του Meriva αποδεικνύεται σαφώς καλύτερη και πιο οδηγοκεντρική, φιλοξενώντας καλύτερα το χρήστη, ασχέτως σωματικής διάπλασης.

¶λλη προσέγγιση
Όσο τα χρόνια περνούν, όλο και περισσότεροι είναι οι κατασκευαστές που επιλέγουν λίγα κυβικά και υπερτροφοδότηση. Αυτό αποφάσισαν, λοιπόν, και στην Opel, τοποθετώντας έναν κινητήρα 1,4 λίτρων, ο οποίος για την περίσταση αποδίδει 120 ίππους και 17,8 χλγμ. ροπής, συνδυάζεται δε με ένα 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο με καλή αίσθηση και κλιμάκωση, που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη δύναμή του. Οι εργοστασιακές επιδόσεις επιβεβαιώθηκαν και από τα όργανά μας στο Ακραίφνιο, με τα 11,5 δλ. για το «0-100» να έρχονται εύκολα, παρά το γεγονός ότι το βάρος του αυτοκινήτου της δοκιμής μας έφτανε τα 1.386,5 κιλά. Αυτό, βέβαια, φάνηκε εν μέρει να μετρά επιβαρυντικά στον τομέα της κατανάλωσης, η οποία σε κανονικές συνθήκες μπορεί να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά υπό πίεση ξεπερνά τα 10 λίτρα/100 χλμ. Καλές είναι και η συνολική αίσθηση από το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου αλλά και η επίδοση των 59,3 μ. κατά τη διαδικασία του «120-0».
Οδηγώντας το, τώρα, καταλαβαίνεις από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα μαζί του ότι έχει κατασκευαστεί για να είναι πολύ άνετο στο ταξίδι και απόλυτα ασφαλές. Στρίβει με ασφάλεια, όμως στις αλλαγές πορείας η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης με τις μεγάλες διαδρομές αντιδρά ράθυμα και με υστέρηση. Όπως και να έχει, πάντως, το στάνταρντ ESP διατηρεί τον έλεγχο, ακόμα και στις λιγότερο επιθυμητές καταστάσεις. Εκείνο που παρατηρήσαμε και ομολογουμένως μας ενόχλησε ελάχιστα είναι ότι, ενώ το τιμόνι του είναι τόσο βαρύ όσο πρέπει για ταξίδι, θα το θέλαμε λίγο πιο ελαφρύ για τις μανούβρες μέσα στην πόλη.
Το Venga, από την άλλη, θα λέγαμε ότι είναι της παλιάς σχολής, επιλέγοντας τη λύση του ατμοσφαιρικού συνόλου των 1,6 λίτρων, που αποδίδει 125 ίππους και 15,9 χλγμ. ροπής. Αν και νιώθει καλύτερα όταν περιστρέφεται σε υψηλές στροφές, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να μετακινήσει άνετα και σβέλτα το αμάξωμα των 1.210 κιλών (σύμφωνα με τη ζυγαριά μας), όντας μάλιστα ταχύτερο κατά 0,1 δλ. στην επιτάχυνση από στάση μέχρι τα πρώτα 100 χλμ./ώρα του Meriva, ενώ κανένα παράπονο δε μας προξένησαν και τα φρένα του αυτοκινήτου, τα οποία μάλιστα το ακινητοποίησαν από τα 120 χλμ./ώρα σε μόλις 56,5 μ. Στις ρεπρίζ, τώρα, όπως θα δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί, το Venga επικράτησε σε αυτές που έγιναν με 4η ταχύτητα στο (ικανοποιητικό σε αίσθηση) κιβώτιο, ενώ οι 3η και 5η ανήκουν στο Meriva, με τις διαφορές πάντως σε κάθε περίπτωση να είναι μικρές.
Εκεί, ωστόσο, που το μοντέλο της Kia επικρατεί άνετα είναι στον τομέα της κατανάλωσης, αφού ότι κατά τη διάρκεια της συγκριτικής μας διαδρομής έκαψε κατά μέσο όρο 2,1 λίτρα λιγότερο από αυτό της Opel. Στην οδήγηση το Venga χαρακτηρίζεται ισορροπημένο, με το στάνταρντ ESP να συνεισφέρει στον ασφαλή χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ενώ θα προτιμούσαμε το τιμόνι να διαθέτει λιγότερη υποβοήθηση. Στον τομέα της άνεσης, η όποια κριτική αφορά κυρίως τον τρόπο που η ανάρτηση αντιμετωπίζει τις εγκάρσιες ανωμαλίες του δρόμου.

Η ώρα της κρίσης
Το νέο Meriva ήρθε αποφασισμένο να αλλάξει τα δεδομένα της κατηγορίας, και αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα το συναντήσεις. Λίγο οι ιδιαίτερες αντικριστές πόρτες, λίγο το άνετο και ντιζαϊνάτο εσωτερικό με τα πολλά -Flex- καλούδια του και, πάνω απ’ όλα, η σωστή οδική συμπεριφορά του, το κάνουν να ξεχωρίσει και το καθιστούν την πληρέστερη πρόταση μίνι MPV, γι’ αυτό και στη συγκριτική μας δοκιμή κατακτά την 1η θέση. Θεωρούμε, μάλιστα, ότι η «σωστή» έκδοση είναι αυτή των 120 ίππων. Από την άλλη, το Kia Venga κατάφερε και πάλι να κοιτάξει στα ίσια έναν ικανό αντίπαλο και να χάσει οριακά, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά πως έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις σε μια δύσκολη κατηγορία._ 4Τ

Το χρώμα του χρήματος
Η τιμή για τη βασική έκδοση του Meriva των 120 ίππων, Essentia, ορίζεται στα 15.300 ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ESP στο στάνταρντ εξοπλισμό του. Κατά τα λοιπά, περιορίζεται σε μόνο δύο μετωπικούς αερόσακους. Ωστόσο, διαθέσιμοι είναι επιπλέον δύο ή τέσσερις, φθάνοντας έτσι ακόμα και τους έξι στο σύνολο, με μικρή επιβάρυνση που περιορίζεται στα 150 και τα 200 ευρώ, αντίστοιχα, και συμπεριλαμβάνεται στο safety pack. Οι ζάντες αλουμινίου δεν ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό, γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε ότι οι 16άρες θα σας επιβαρύνουν με 550 ευρώ. Ανάλογα με τον τύπο του μεταλλικού χρώματος που θα επιλέξετε, θα χρειαστεί να καταβάλετε επιπλέον από 150 έως 500 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το air condition και το ηχοσύστημα ανήκουν στα στάνταρντ της έκδοσης Essentia.
Η αμέσως επόμενη εκδοχή, Edition, στοιχίζει 16.200 ευρώ, ενώ η κορυφαία Cosmo 17.300 ευρώ, και περιλαμβάνουν, εκτός των επιπλέον τεσσάρων αερόσακων, την κονσόλα FlexRail (η οποία δεν είναι διαθέσιμη στην πρώτη έκδοση), cruise control, χειριστήρια στο τιμόνι και αρκετές επιπλέον θήκες και τραπεζάκια στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων. Η κορυφαία έκδοση διαθέτει επιπλέον αυτόματο διζωνικό κλιματισμό.
Η βασική έκδοση του Venga των 125 ίππων ονομάζεται «Inspire», και αυτήν την περίοδο, λόγω της μεγάλης έκπτωσης που ισχύει για όλη την γκάμα του μοντέλου (σ.σ.: μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτή η συγκριτική δοκιμή), κοστίζει 15.500 ευρώ. Ο εξοπλισμός της, μάλιστα, είναι ικανός να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς, αφού σε αυτόν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έξι αερόσακοι, air condition, ESP αλλά και ηχοσύστημα με MP3. Η αμέσως επόμενη, Panorama, κοστίζει 16.500 ευρώ και διαθέτει επιπλέον την εντυπωσιακή μεγάλη γυάλινη οροφή, ενώ η τρίτη Panorama Plus περιλαμβάνει επιπλέον φλας στους εξωτερικούς καθρέφτες, 16άρες ζάντες αλουμινίου και bluetooth με καλώδιο σύνδεσης για iPod, σε τιμή 17.900 ευρώ. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το Kia Venga στα 1,6 λίτρα διατίθεται και ως αυτόματο με τιμή 18.900 ευρώ, ενώ οι επιβαρύνσεις για μεταλλικό χρώμα και δερμάτινο σαλόνι είναι της τάξεως των 450 και των 780 ευρώ, αντίστοιχα.

Opel Meriva 1.4 T 140 PS
Πόσο διαφέρει, όμως, το ισχυρό Meriva των 140 ίππων; Όπως και το 120άρι, είναι εφοδιασμένο με έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.364 κ.εκ., ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση αποδίδει 140 ίππους στις 4.900 σ.α.λ. και ροπή 20,4 χλγμ. στις 1.850-4.900 σ.α.λ. Δε χωρά αμφιβολία, λοιπόν, ότι το μεγάλο Meriva ταξιδεύει πιο άνετα απ’ ό,τι το μικρότερο, όχι όμως σε τέτοιο σημείο, που να αποτελεί την επιλογή μας. Το «0-100» κατέβηκε από τα 11,5 δλ. στα 10,2 δλ., ενώ λογικές διαφορές υπέρ του υπάρχουν, φυσικά, σε όλες τις ρεπρίζ. Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται το καλό 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων, που το βοηθά εξαιρετικά, και το οποίο μάλιστα έχει -σωστά- πιο πυκνή κλιμάκωση από εκείνο που χρησιμοποιείται στο αντίστοιχο Astra. Η τιμή εκκίνησης του Meriva των 140 ίππων είναι τα 17.000 ευρώ, ενώ διατίθεται σε δύο εκδόσεις, την Edition και την Cosmo των 18.100 ευρώ, η οποία διαθέτει εξαιρετικά πλούσιο εξοπλισμό, που δικαιολογεί με το παραπάνω τα επιπλέον 1.100 ευρώ.

OPEL MERIVA 1.4 T
ΥΠΕΡ/ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΚΑΤΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

KIA VENGA 1.6
ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

ΚΑΤΑ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
• ΟΛΑ ΤΑ FLEX... ΤΟΥ MERIVA
• ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ VENGA

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ...
• NA ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ MERIVA
• ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΑΦΕΣΤΕΡΟ ΕΠΙΛΟΓΕΑ ΤΟ VENGA

Το άνοιγμα που δημιουργούν οι FlexDoors είναι 84 μοιρών, όταν στις συμβατικές πόρτες κυμαίνεται στις 70. Η πρόσβαση στο εσωτερικό γίνεται πολύ ευκολότερα, αφού οι κολόνες είναι κάθετες, χωρίς προεξοχές και θόλους. Ηλικιωμένοι αλλά και γονείς θα τις εκτιμήσουν ιδιαίτερα!

Οι πίσω επιβάτες του Meriva νιώθουν εξαιρετικά άνετα, αξιοποιώντας το σύστημα FlexSpace, που παρέχει τη δυνατότητα να μετακινούνται τα καθίσματα κατά το διαμήκη άξονα, αλλά -το σημαντικότερο- και προς το εσωτερικό, αφού πρώτα έχει αναδιπλωθεί η μεσαία θέση.

«Έχουμε να κάνουμε με δύο αυτοκίνητα τα οποία από τη φύση τους είναι κατασκευασμένα για να δίνουν λύσεις και να διευκολύνουν γενικότερα τη ζωή των ιδιοκτητών τους.»

«Οδηγώντας το Meriva, καταλαβαίνεις από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα μαζί του ότι έχει κατασκευαστεί για να είναι πολύ άνετο στο ταξίδι και απόλυτα ασφαλές!»

«Εκεί, πάντως, που το μοντέλο της Kia επικρατεί άνετα είναι στον τομέα της κατανάλωσης, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά τη διάρκεια της συγκριτικής μας διαδρομής έκαψε κατά μέσο όρο 2,1 λίτρα λιγότερο από εκείνο της Opel.»